Пропріорецепція ваги

Одна моя хороша, мила й симпатична підопічна, про яку ще можна сказати “ерудована глупишка”, наштовхнула на роздуми про взаємозв’язок між пропріорецепцією та “зайвою вагою”.

Пропріорецепція – це відчуття власного тіла в просторі, та окремих його частин між собою. Тобто завдяки пропріорецепції ви знаєте, що ваша ліва рука розташована зліва від вас, а голова розміщена на шиї, а ви самі сидите на диванчику своєю важкою попою.

Функцію пропріорецепції виконують нервові закінчення у м’язах, зв’язках, суглобах, а також цією ж функцією володіють зір та вестибулярний апарат.

…Отож, веду я треню, під час якої прошу зробити мах ногою та підняти своє тіло вгору, стоячи на руках. На руках, над якими ми вже працюємо майже два місяці, тобто на підготовлених руках.

І що я бачу?! Бачу приреченість в очах власниці тієї тони власної п’ятої точки, вона впевнена, що не зможе здійснити мах ще перед самою спробою.

Дуже часто грубасики, які стають на шлях боротьби зі зайвим, користуються свого роду маскуючим маневром:
тримають руки дуже близько до тіла, вигинаючи лікті до середини (типу візуалізують так талію), а виснажливі дієти дають тим рукам особливого дрищавого вигляду. Таким чином хоча б верхня частина тіла має худенький вигляд, тож низ залишається сховати під одягом та ходити дрібними кроками із близько зведеними колінками.

До речі, дрищаві руки й згорблена спина, через яку стають помітні ключиці, вважаються навіть гордість та неабияким досягненням.

Тобто, така візуалізація свого тіла відображає відчуття власного тіла. Й воно не зміниться, навіть якщо виснажливі дієти зроблять дрищавим й ні на що нездатним усе тіло. Бо перебудувати нервову систему та психологію дієтами не вдається.

Ще один приклад такої залежності.
Всі ж ловили себе на думці, що після ситої пізньої вечері в дзеркалі ми помічаємо, як збільшилася та частина тіла, якою невдоволені?!

Так от, повертаємось до тренування. Я таки змусила підняти попу й потримати своє тіло на руках, відчути його. Таким чином, фізично я вплинула на сприйняття та відчуття такої важкої нижньої частини тіла.

Ми – це не тільки красиве обличчя, гострий розум чи грубі ляхи. Ми – це все! Й себе треба сприймати, відчувати, слухати й поважати.

 

G-meeting #2 Протеїни

Без пафосу та фанатизму.

На попередній зустрічі ми не закрили питання спортивого харчування, а власне – протеїни, як важлива його складова.
Коротко з того всього розумного, що можна про них прочитати та те, що власне вам і потрібне.
Отже, оптимальна середня добова їхня норма складає 1,5 г ( чоловікам 2 г, інколі навіть і 3 г ) на кг маси тіла. Тут мова може йти як про фактичну, так і бажану вагу, якщо корилюєте останню за допомогою протеїнів.

Далі, їх різновиди.

  1. По складу:

– Концентрат: білок з домішками (10-20% це лактоза та жир)

– Гідролізат, тобто уже частково ферментований (перетравлений) протеїн. Найдорожчий протеїн з найкоротшим періодом всмоктування. Потрібно знати про таку його особливість, – найбільше спричинює викид інсуліну.

– Ізолят. Це чистий протеїн, з мінімальним відсотком супутніх домішок.

  1. По швидкості засвоєння:
  • Швидкі. Засвоєння відбувається за 3-4 год. До них відносяться концентрат, ізолят і гідролізат молочної сироватки, а також м’ясний білок.
  • Повільні. Час засвоєння цього типу протеїну складає приблизно 7-8 годин. До таких добавок належать казеїн, рибний, соєвий та інші білки рослинного походження.
  • Середні. Це, наприклад, яєчний протеїн

Тепер, кому які.

Якщо мета, – набір м’язевої маси, тоді вживаємо швидкі протеїни.

Повільний протеїн підходить людям, котрі боряться із зайвою вагою, або перебувають на етапі сушки. Оскільки такі протеїни здатні протягом тривалого часу підтримувати відчуття ситості, ними можна замінити один прийом їжі.

Ще є одна, дуже прикольна штука в спортивному харчуванні, така як гейнери.

Гейнером можна заміняти деякі прийоми їжі.

Приймати їх за 1-2 години перед тренуванням ( якщо це ранкове тренування) або  після, якщо воно вечірнє, протягом 20-40 хв, під час відкритого білково-вуглеводного вікна, оскільки це суміш білків з вуглеводами в ідеальній пропорції.

G-meeting #1

У студії появилася нова традиція – Корисних та смачних посиденьок за обговоренням важливого.
так  18/03 ми говорили про:
  • збалансування розбалансованого режиму харчування
  • режим: спорт – їжа
  • секрети сушки

ось маленький екскурс нашої суботньої зустрічі за штруделем з вівсяного борошна та отримані корисні звички:

– ранок починати з тонізуючого імбирно- медового напою з лимоном.

– цукор?! у нас є стевій.

– олія – це не тільки соняшникова чи оливкова
– цінніть кожного прийому їжі.
– поряд із вкусняшками на тарілці лежать вітаміно-С-вмісні овочі та фрукти
– цінити сон
  • про стевій можете прогуглити, там усе правда. тільки от, якщо ви надумали боротися зі солодкою залежністю, то це не варіант.
спочатку потрібно розібратися, чому ви не можете прожити й дня без вкусняшки: можливо у вас реально дефіцит вуглеводів і організм на грані гіпоглікемічного стану, до того, ви фізично та морально виснажені з хронічним недосипанням.
займаєтесь спочатку нормалізацією вище описаного, якщо слабкість залишається,- йти проти себе заборонено, тому ось, маєте сніданок перед ранковим тренуванням, або вуглеводне вікно після вечірнього тренування, стевій та рятівник – вітамін С з клітковиною у вигляді фруктів чи овочів.
  • їсти – це мистецтво, ціла культура.
особисто я противниця перекусів, нема такого! чи то печенько, чи то курячий стейк, організм реагує одиноковою хімічною реакцією, яка запускається ще до того, як їжа потрапить в шлунок.
варто цінити його роботу, інакше він починає працювати проти нас.
я не говорю про режим, 5ти разове харчування, оскільки сама не маю такої можливості, і знаю, що більшість з вас такі ж самі))
але допомогти та попередити проблеми з ШКТ можна.
це, наприклад, підготувати шлунок до стресового дня, поснідавши обволікаючою вівсяною кашою, або взяти її з собою, в перервах між біганиною залити її кип’яточком, почекати 15 хв і прекрасно перекусити ( це не поїсти, а власне перекусити, для збереження здорової слизової шлунка та профілактика застою жовчних кислот )
або вживати обволікаючі медичні препарати.
тепер. чому це мистецтво. бо це користь та насолода. не треба їсти багато та часто, так само, як не можна напхатися порцією гречки з курячою грудинкою і заспокоїти себе, що все правильно та дієтично…після цілого дня голодовки з перекусами у вигляді кави. ага…та, і творожок пред сном. просто мегавітамінна та суперпоживна бомба.
розчарую. все не так просто. щоб ваш метаболізм правильно працював, а ви гарно виглядали, треба:
– виділити час, тобто сказати собі, все – я їм. ( ваш мозок такий ” фух, можна відпочити й попрацювати трішки на себе” нехай це навіть будуть тих 10-15 хв, але вони мають бути)
– порція має бути не великою, а цінною. такою, яка збудить кожну клітинку органів травлення. ( це приправи, це трави, це різноманітність овочів чи фруктів, це використання різних рослинних олій)
  • як їсти, коли тренуємось і коли відпочиваємо.
– перед ранковим тренуванням сніданок на 10% складається із швидких вуглеводів ( маю на увазі мед, сухофрукти, фітнес батончик чи навіть шоколад ) те ж саме можна собі дозволити після вечірнього тренування в перші 20 хв.
пояснюю, бо аж бачу ваш вираз після прочитаного. для збереження глікемічної рівноваги вашого організму. тренуючись вранці, ви маєте пам’ятати, що попереду цілий день, який ви не пролежите на дивані. тренування має запустити обмінний процес, а не виснажити організм. ввечері: думаю здогадалися, щоб м’язики, які ви розробляли не почали перетравлюватись, аби мати силу дойти додому.
– до післяобідніх тренувань готуємось за 1,5 год. і наша тарілка виглядає так:
40% складні вуглеводи
30% протеїни
30% клітковина
– дні без тренувань проходять з меншою кількістю вуглеводів.
сніданок можна залишити без змін.
схема обіду:
45% протеїни
35% клітковина
20% складні вуглеводи
вечеря:
протеїни (перевагу надаєм сироватковому) + клітковина
  • секрети сушки залишаться секретами. а загалом, просто нічого не ускладнюйте і добре спіть.
обтяжливі думки ми маємо схильність залишати на потім, що в даному випадку глупо й непотрібно.

#lvivpoledanceinfo


Уляна Нечаєва  @ulyana_libra
Caramel Pole Dance Studio.

Мене прокачала тренер мого тренера. Однозначно нею був закладений фундамент тих знань, якими тепер я володію.
Поділилась авторською комбінашкою – вихід з #butterfly в шолдер з відкритим хватом* [*мені відомий як “чоловічий”], роз’яснила як утримувати баланс в стійці на руках без упору. Усі вправи супроводжувались теоритичними поясненнями.
Уляна, я кайфую від досвіду та позитивного тренування. Дякую!

#lvivpoledanceinfo

Захоплення від тренування із Тетяною Степановою

Автор: Ксенія Савчук

Индивидуальная тренировка с Таней Степановой @taniushka_stepanova_mysticpole в Mysticpolе.
Не первый год слежу за pole жизнью Таньяны, по этому, на её вопрос, что я хочу узнать нового, мой ответ – элементы на динамике (вращающийся пилон).
Дважды мы с Татьяной встречались на отчетных выступлениях во Львове и я всегда была в ожидании ее номеров. Выступления всегда сильные и выполнены с легкостью. В студии Mystic размещенo n-o количество сертификатов и дипломов с чемпионатов, конкурсов и мастер-классов. Говорит о непрерывной работе над собой. Студия просторная и вместительная, достаточно места для партера. Пилоны (5 штук) расположены удачно, нет рисков столкнуться с соседом или стенкой, высота около 3,5 метров.
Розминка динамичная, с хорошим разогревом, после – растяжка и выход в шпагат. В течении нашего занятия, я выучила 3 выхода в элемент “балерина”, вариации связок с “разножкой”, “джамилой” и “затяжкой в шпагат”.
Применялся и помогал совет Тани: “если кружится голова, остановись и крутись в другую сторону”.
Остались лучшие впечатления от тренировки, материал для отработки и желание прийти ещё.
Локация: ул. Б. Хмельницкого 106 с.

#lvivpoledanceinfo

Ксенія про тренування із Вікторією Король
студія: Caramel Pole Dance Studio

“Відвідала заняття з exotic poledance у фантастичної @queenfordanceВікторія високопрофесійний тренер, яка детально та зрозуміло подає матеріал. Взяла на озброєння танцювальну зв’язку та цікаві елементи з exotic-poзминки.
До того ж, дуже приємна людина та яскрава особистість.”

Поговорили про здорове харчування на Радіо Сковорода

Це було перше День народження студії й мій перший в житті прямий ефір на радіо.

Я намагалася розповісти та роз’яснити свою думку щодо правильного та здорового харчування, а Володя гарно мені у цьому допомагав.

Власне Володя, на даний час, мій підопічний, з яким працюємо над його красивим рельєфним пресом.

Говорили ми про:

  • Воду
  • Протеїни
  • Спорт
  • Режим
  • Мою історію
  • Давали відповіді на Ваші запитання

Прослухати запис можна за  посиланням